Ślimak ten pochodzi z Europy Zachodniej, i jest pod całkowitą ochroną gatunkową. Dopuszczony jest do obrotu jedynie z hodowli takich jak Eco Snails Farm. Charakteryzuje się on średnicą muszli w przedziale od 25 do 30 mm, waży między 6 a 15 g oraz osiąga dojrzałość płciową w 5-6 miesięcy. Znosi jaj w liczbie około 100 sztuk, w sprzyjających warunkach może to być nawet 120 jaj.
Podstawową różnicą jest to, że ślimak Müller tak zwany Mały szary jest jadany z wątróbką, Maxima musi być jej pozbawiona, gdyż jest niejadalna (gorzka). Ślimak Müller jest dużo mniejszym ślimakiem, lecz o wiele smaczniejszym i ma to przełożenie na jego cenę. Jest trudniejszy w hodowli ze względu na mały rozmiar, ale wynagradza to swoimi walorami smakowymi i dlatego zajęliśmy się jego hodowlą i przetwarzaniem. Można powiedzieć, że odmiana Müller to Mercedes wśród ślimaków.
Inne różnice są nieznaczne. W zestawieniu Müller-Maxima duży nie znaczy lepszy.
Podstawowy składnik diety ślimaków stanowią rośliny uprawne takie jak:
W naszej hodowli nie stosujemy gotowych pasz czy przyspieszaczy wzrostu. Sami przygotowujemy paszę na bazie traw i zbóż. Dzięki całkowicie naturalnemu pokarmowi, życiu z dala od dróg i miast oraz wodzie prosto ze żródeł – ślimaki posiadają wyjątkowy smak. Jesteśmy dumni z jakości naszych ślimaków.
{gallery}hodowla{/gallery}
Godziny kontaktu:
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00
sobota: 8.00 – 14.00
Copyrights Eco Snails Farm 2017