Ślimak śródziemnomorski

Ślimak ten pochodzi z Europy Zachodniej, i jest pod całkowitą ochroną gatunkową. Dopuszczony jest do obrotu jedynie z hodowli takich jak Eco Snails Farm. Charakteryzuje się on średnicą muszli w przedziale od 25 do 30 mm, waży między 6 a 15 g oraz osiąga dojrzałość płciową w 5-6 miesięcy. Znosi jaj w liczbie około 100 sztuk, w sprzyjających warunkach może to być nawet 120 jaj.

Czym ślimak śródziemnomorski Helix Aspersa Müller różni się od odmiany Maxima?

Podstawową różnicą jest to, że ślimak Müller tak zwany Mały szary jest jadany z wątróbką, Maxima musi być jej pozbawiona, gdyż jest niejadalna (gorzka). Ślimak Müller jest dużo mniejszym ślimakiem, lecz o wiele smaczniejszym i ma to przełożenie na jego cenę. Jest trudniejszy w hodowli ze względu na mały rozmiar, ale wynagradza to swoimi walorami smakowymi i dlatego zajęliśmy się jego hodowlą i przetwarzaniem. Można powiedzieć, że odmiana Müller to Mercedes wśród ślimaków.
Inne różnice są nieznaczne. W zestawieniu Müller-Maxima duży nie znaczy lepszy.

Pożywienie ślimaków

Podstawowy składnik diety ślimaków stanowią rośliny uprawne takie jak:

  • pszenica,
  • rzepak,
  • ziemniaki,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • sałata,
  • kapusta,
  • buraki,
  • fasola.

W naszej hodowli nie stosujemy gotowych pasz czy przyspieszaczy wzrostu. Sami przygotowujemy paszę na bazie traw i zbóż. Dzięki całkowicie naturalnemu pokarmowi, życiu z dala od dróg i miast oraz wodzie prosto ze żródeł – ślimaki posiadają wyjątkowy smak. Jesteśmy dumni z jakości naszych ślimaków.

{gallery}hodowla{/gallery}

1
3
2
okolica3b

Mapa dojazdu i kontakt

Eco Snails Farm Hodowla i Przetwórstwo Ślimaków Helix Aspresa Müller i Helix Aspresa Maxima

Godziny kontaktu:
poniedziałek – piątek: 8.00 – 16.00
sobota: 8.00 – 14.00

Copyrights Eco Snails Farm 2017

Edit Template